Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παρασκευή ενός απολαυστικού εσπρέσσο

απολαυστικού εσπρέσσο παράγοντες που επηρεάζουν

Η σωστή παρασκευή ενός απολαυστικού εσπρέσσο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ο κάθε ένας έχει άλλη επιρροή καθώς ο καφές αντιδράει με τον κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες. Έτσι η σωστή παρασκευή του καφέ εξαρτάται από τη επίτευξη μιας ισορροπίας

Έτσι οι κύριοι παράγοντες ενός απολαυστικού εσπρέσσο είναι οι εξής:

  • Βαθμός άλεσης του καφέ
  • Αναλογία καφέ και νερού
  • Η ποιότητα του νερού
  • Η θερμοκρασία του νερού
  • Ο χρόνος επαφής του καφέ με το νερό

 

Αναλυτικά πρέπει να προσεχθούν τα παρακάτω για την παρασκευή ενός απολαυστικού εσπρέσσο:

  • Tο νερό

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του παραγόμενου ροφήματος καθώς αποτελεί το 98% αυτού. Μην ξεχνάτε ότι σε οποιαδήποτε θερμοκρασία κι αν είναι το νερό ο καφές εξάγεται μέσω της απόσταξης. Η απόσταξη γίνεται πιο γρήγορη με το ζεστό νερό. Προσοχή, να μην χρησιμοποιείται καυτό νερό. Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι 88-92ο C. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται βραστό νερό ( π.χ. ελληνικός καφές) θα αναδειθεί η σκληρή γεύση του καφέ. Δώστε βάση στην ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσετε. Αν είναι νερό βρύσης αφήστε να τρέξει λίγο το νερό πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν έχει έντονη μυρωδιά καλύτερα θα είναι να προτιμήσετε  εμφιαλωμένο νερό για να μην αλλοιωθεί η γεύση του καφέ.  

  • H αποθήκευση του καφέ

Ο καφές πρέπει να φυλάσσεται και να αποθηκεύεται σε δοχεία που κλείνουν ερμητικά και να φυλάσσονται σε μια θερμοκρασία άνω των 10ο C για να διατηρηθεί αναλλοίωτη η γεύση και το άρωμα του.  Είναι πλέον γνωστό ότι η επαφή με το οξυγόνο καταστρέφει τα αρώματα του αλεσμένου καφέ. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι μακριά από τρόφιμα ή μπαχαρικά με έντονες μυρωδιές καθώς τις απορροφάει κι έτσι αλλοιώνεται.  

  • Ο χρόνος επαφής

Η ανάμιξη του καφέ με το νερό χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο επαφής έτσι ώστε το νερό να διαποτίσει τον καφέ και να αποσταχθούν τα διάφορα στερεά, κάποια από τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο απο άλλα για να περάσουν απο το νερό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάμιξης του καφέ με το νερό η γεύση του νερού αλλάζει συνεχώς. O ιδανικός χρόνος παρασκευής καφέ είναι περίπου τα 25 δευτερόλεπτα. Αν ο χρόνος επαφής είναι περισσότερος η γεύση του καφέ θα είναι έντονη και πικρή. Αν ο χρόνος επαφής είναι μικρότερος δεν θα διεισδύσουν όλα τα τα σωματίδια και οι ουσίες του καφέ επομένως η γεύση και το άρωμα θα είναι μειωμένα.  

Espresso ΣΕ ΚΑΨΟΥΛΑ! 

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή παρασκευή ενός απολαυστικού εσπρέσσο είναι και η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του. Για να υπολογιστεί όμως η σωστή δόση είναι λίγο δύσκολο για τους περισσότερους. Εδώ έχουμε τη λύση αφού μπορείτε να αγοράσετε  τον αγαπημένο σας εσπρέσο σε χάρτινες μερίδες ή κάψουλες espresso! Mία συσκευασία περιλαμβάνει 7 γραμμάρια αλεσμένου καφέ που είναι υπολογισμένο να δίνει εσπρέσο μέσα στην ιδανική διάρκεια παρασκευής, δηλαδή τα 25’’. Στη συσκευασία αυτή ο καφές διατηρείται φρέσκος και  αναλλοίωτος !  

Τι χρειάζεται ο παραδοσιακός εσπρέσσο  

Αλεσμένος καφές 7 γραμμάρια
Θερμοκρασία στο φλιτζάνι  67ο C
Χρόνος παρασκευής 25 δευτερόλεπτα
Θερμοκρασία νερού 88ο C (± 2 °C)
Πίεση νερού 9 ατμόσφαιρες
Ποσότητα στο φλιτζάνι 25 ml

Αφήστε μια απάντηση