Η ιστορία του καφέ και η διάδοση του

Ιστορία του καφέ

Πολλά έχουν γραφεί καθώς και συζητηθεί γύρω από την προέλευση αλλά και την ιστορία του καφέ. Ξέρατε όμως ότι οι πρώτες που απόλαυσαν τον καφέ ήταν κατσίκες;

Μύθος ή αλήθεια;

Ακριβώς. Ένας βοσκός στα βουνά της Αιθιοπίας γύρω στο 600 μ.Χ. παρατήρησε την έντονη δραστηριότητα και ζωηράδα που είχαν οι κατσίκες του. Αυτό γινόταν καθώς μασουλούσαν τους καρπούς ενός θάμνου που έμοιαζε με κερασία. Τότε δοκίμασε κι ο ίδιος και αντιλήφθηκε αμέσως την ενέργεια που έλαβε από τους καρπούς.  Αποφάσισε λοιπόν να μοιραστεί το μυστικό του με τους μοναχούς από ένα γειτονικό μοναστήρι. Έτσι έδωσε μερικούς κόκους στους μοναχούς. Οι μοναχοί κατάφεραν να φτιάξουν ένα αρωματικό αφέψημα από τους καρπούς. Το αφέψημα αυτό το χρησιμοποιούσαν συχνά για να μένουν ξύπνιοι στις ολονυκτίες τους.

Με τον καιρό ο καφές διαδόθηκε αρχικά στη γύρω περιοχή και αργότερα σε όλη τη χώρα. Από εκεί πέρασε και στην αραβική χερσόνησο, γύρω στον 12ο αιώνα. Η χώρα που εξέλιξε τον καφέ ήταν η Υεμένη,  αφού πρώτα εκεί  έβρασαν τους κόκκους και έφτιαξαν το διάσημο πια ρόφημα.

Το όνομα του θεωρείται ότι προήλθε από την αραβική λέξη «Qahwa», που προφέρεται «κάουα»,  μία από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι άραβες για το κρασί. Καθώς το αλκοόλ απαγορεύτηκε λόγω του ισλαμισμού ο καφές ήταν αυτός που πήρε τη θέση του.

Διάδοση καφέ στον αραβικό κόσμο (Ιστορία του καφέ)

Η ιστορία του καφέ συνεχίζεται από την Υεμένη όπου ο καφές διαδόθηκε βορειότερα, στη Μέκκα και τη Μεδίνα και από εκεί στις μεγάλες πόλεις της βόρειας Αφρικής. Τα πρώτα καφεποτεία άνοιξαν στη Μόκα, που ήταν και το κύριο λιμάνι από το οποίο γινόταν η διακίνηση του καφέ. Tα καφεποτεία γίνονταν τόπος συνάθροισης, συζητήσεων, διασκέδασης ή και τζόγου. Αρκετές φορές λόγω του χαρακτήρα τους έγιναν τόπος πολιτικής συζήτησης και δραστηριότητας, και για αυτό έγιναν αρκετές προσπάθειες να κλείσουν, χωρίς όμως επιτυχία λόγω της δημοτικότητας του ροφήματος.

Μεταφορά καφέ στην Ευρώπη

Βενετοί έμποροι έφεραν τον καφέ στην Ιταλία αν και εκεί δε γίνεται αμέσως αποδεκτός. Όταν τον δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης, ενθουσιάστηκε τόσο με τη γεύση, που έδωσε την άδεια να τον καταναλώνουν ελεύθερα όλοι οι Χριστιανοί ως Χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεκοπτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645.
Τον 17ο αιώνα, οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που κατόρθωσαν να πάρουν σπόρους από τους Άραβες. Η εξαγωγή τους απαγορευόταν τότε, για να διατηρηθεί το μονοπώλιό τους. Οι Ολλανδοί τους φύτεψαν στις αποικίες τους στην Ινδονησία.

Ο καφές στην Αμερική (Ιστορία του καφέ)

Την ίδια περίπου περίοδο άρχισε να διαδίδεται και στην Αμερική από τους Γάλλους στις αποικίες τους. Οι τροπικές περιοχές της Αμερικής αποδείχτηκαν ιδανικές για την καλλιέργεια του καφέ. Έτσι εξαπλώθηκε γρήγορα η καλλιέργεια του καφέ στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Σήμερα η Βραζιλία κυριαρχεί έχοντας τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο.

Δείτε άλλα ενδιαφέροντα άρθρα εδώ.

Αφήστε μια απάντηση