Ποιος καλοκαιρινός καφές σου ταιριάζει;

Καλοκαιρινός καφές και, συγκεκριμένα, ελληνικός φραπές, βρίσκεται πάνω σε ξύλινο τραπέζι.

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν γευστικά και, κυρίως, δροσερά ροφήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συχνά αφόρητη ελληνική ζέστη. Μία από τις καλύτερες επιλογές για την απόλαυση αλλά και την ανακούφισή σας από τη ζέστη είναι, φυσικά, ο καλοκαιρινός καφές! Όμως, ποιος καλοκαιρινός καφές σου ταιριάζει;

Στο παραπάνω ερώτημα θα απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο, όπου θα σου παρουσιάσουμε τα πιο δροσιστικά και γευστικά είδη κρύου καφέ που μπορείς να απολαύσεις αυτούς τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε!

Φραπές

Σίγουρα μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι καλοκαιρινοί καφέδες είχαν βασιλιά: τον φραπέ! Ο φραπές είναι ένας από τους δημοφιλέστερους κρύους καφέδες στην Ελλάδα και μέχρι πρότινος θα μπορούσαμε να τον θεωρήσουμε μέχρι και εθνικό μας ρόφημα.

Ο φραπές (από το γαλλικό frappé, που σημαίνει χτυπημένος) ανακαλύφθηκε το 1957 από τον Δημήτριο Βακόνδιο. Ο Βακόνδιος ήταν υπάλληλος της εταιρείας Nestlé, η οποία είχε έρθει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει ένα παιδικό ρόφημα με σοκολάτα.

Ο Βακόνδιος, επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, αποφάσισε να χτυπήσει τον στιγμιαίο καφέ του σε ένα shaker με κρύο νερό και, έτσι, ανακάλυψε άθελά του τον φραπέ!

Ο φραπές είναι ένας καφές που παρασκευάζεται με ζάχαρη, νερό, παγάκια (και γάλα, για όποιον το επιθυμεί). Τα υλικά ανακατεύονται σε ένα shaker και δημιουργείται, έτσι, αυτό το πολύ δροσιστικό ρόφημα.

Είναι από τους καφέδες που θεωρούνται «βαρείς» και αρκετά διεγερτικοί (έχει 100mg περιεκτικότητα σε καφεΐνη) και μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την καλοκαιρινή ρουτίνα των Ελλήνων, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του freddo espresso και του freddo cappuccino.

Ακόμα και τώρα, πάντως, δεν παύει να θεωρείται από πάρα πολλούς ένας εξαιρετικός καλοκαιρινός πρωινός, μεσημεριανός ή απογευματινός καφές!

Βρείτε Διάφανα Ποτήρια με καπάκια – 300ml για φραπέ.

Freddo Espresso

Δημιουργία κρύου καφέ τύπου freddo espresso σε επαγγελματική μηχανή.

Ποιος είδε τον φρέντο εσπρέσο και δεν τον φοβήθηκε;

Τεράστιο ανταγωνισμό, κυρίως την τελευταία δεκαετία περίπου, έχει πλέον ο φραπές, καθώς ο φρέντο εσπρέσο είναι μάλλον η δημοφιλέστερη επιλογή για καλοκαιρινό καφέ. Και για πολλούς, ίσως να είναι και ο καλύτερος καφές στον κόσμο.

Παρεμπιπτόντως, αν βρίσκεσαι και εσύ στο δίλημμα φραπές ή freddo espresso, διάβασε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο μας.

Ο φρέντο εσπρέσο, λοιπόν, προέρχεται από τον καλό ιταλικό καφέ εσπρέσο (πρόκειται ουσιαστικά για παγωμένο εσπρέσο). Ο Luigi Bezzera το 1901 εφηύρε τη μηχανή espresso (μαζί με τον Angelo Moriondo) και όσοι πλέον πίνουν το συγκεκριμένο είδος καφέ μάλλον τον ευγνωμονούν.

Ο espresso έχει, φυσικά, την καλοκαιρινή του εκδοχή για την οποία μιλάμε τώρα, τον freddo espresso. Ο ζεστός espresso χτυπιέται σε ένα shaker μαζί με παγάκια και σερβίρεται επίσης σε ποτήρι με πάγο, προκειμένου να μείνει κρύος.

Εάν θέλεις να πάρεις μια γερή δόση ενέργειας, μπορείς να επιλέξεις να πιεις τον freddo espresso σου σκέτο και να απολαύσεις ατόφια… καφεΐνη (80mg περιεκτικότητα σε κάθε ποτήρι).

Ωστόσο, αν δεν αντέχεις την πίκρα, μπορείς, φυσικά, να προσθέσεις ζάχαρη, αν και θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις ελάχιστη, προκειμένου να μη χαλάσει το δυνατό και εξαιρετικό άρωμα του καφέ.

Αν θέλεις να μάθεις πώς να φτιάχνεις καφέ εσπρέσο εύκολα και γρήγορα στο σπίτι, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στο σχετικό άρθρο που έχουμε γράψει.

 

Freddo Cappuccino

Ποιος άλλος καλοκαιρινός καφές μπορεί, όμως, να σου ταιριάζει;

Μα φυσικά, ο φρέντο καπουτσίνο (freddo cappuccino)!

Όπως κάναμε και για τα υπόλοιπα είδη από καφέδες, ας δούμε λίγα ιστορικά στοιχεία και για τον φρέντο καπουτσίνο.

Ή, καλύτερα, τον cappuccino. Πρόκειται για έναν καφέ που προέρχεται από μοναχούς της Βιέννης του 17ου αιώνα, οι οποίοι ήθελαν να αραιώσουν τον πολύ δυνατό τούρκικο καφέ τους, προσθέτοντας μέλι και γάλα.

Φρέντο καπουτσίνο με αφρόγαλα και καλαμάκι στέκεται πάνω σε ξύλινο τραπέζι.

Το χρώμα του καφέ που δημιούργησαν έμοιαζε αρκετά με το χρώμα των ράσων που φορούσαν οι συγκεκριμένοι μοναχοί, οι οποίοι ονομάζονταν Καπουτσίνοι (Capuchin). Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε περαιτέρω, λοιπόν, πώς ακριβώς πήρε το όνομά του ο συγκεκριμένος καφές.

Κάπως έτσι, οι Αυστριακοί μοναχοί έφτιαξαν τον πρόγονο του cappuccino που ξέρουμε σήμερα.

Η καλοκαιρινή εκδοχή του cappuccino, ο freddo cappuccino, παρασκευάζεται με μια δόση espresso, ζάχαρη (προαιρετικά), πάγο και συνήθως κρύο αφρόγαλα στην κορυφή του ροφήματος. Πέρα από το αφρόγαλα, ο φρέντο καπουτσίνο μπορεί να προσφέρεται και με κρέμα, με σαντιγί κ.α.

Στα ελληνικά café έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής την τελευταία δεκαετία και προτιμάται συχνά αντί του φραπέ, από τον οποίο ο φρέντο καπουτσίνο είναι πιο ήπιος και ελαφρύς (80mg καφεΐνη για κάθε ποτήρι), καθώς φιλτράρεται.

Η μεγάλη διαφορά του freddo cappuccino βρίσκεται στην προσθήκη αφρογάλατος, το οποίο μπορεί να δώσει μια ιδιαίτερη γεύση αλλά και όψη στον καφέ σου.

 

Παγωμένος ελληνικός

Άλλο ένα διαχρονικά αγαπημένο εθνικό μας ρόφημα είναι ο ελληνικός καφές, ο οποίος προτιμάται σχεδόν φανατικά από πολλούς ανθρώπους, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας.

Και μάλιστα, είναι ίσως ο πιο υγιεινός καφές που μπορείς να πιεις, καθώς περιέχει οργανικά σύνθετα με αντιφλεγμονώδη δράση.

Είναι εκείνος ο καυτός, «μερακλίδικος» καφές που σερβίρεται σε χαμηλό φλιτζάνι, με το γνωστό καϊμάκι του, με τα κουλουράκια του ή και με άλλα νόστιμα συνοδευτικά καφέ.

Όμως, τι θα έλεγες αν, αντί για ένα φλιτζάνι ζεστού ελληνικού καφέ, δοκίμαζες την παγωμένη εκδοχή του;

Ναι, μπορούμε πλέον να μιλάμε και για παγωμένο ελληνικό, ένα κράμα παραδοσιακού και μοντέρνου!

Ο παγωμένος ελληνικός παρασκευάζεται παρόμοια με τον ζεστό, με κάποια επιπλέον βήματα. Αρχικά, φτιάξε έναν κλασικό ζεστό ελληνικό και, έπειτα, άφησέ τον στην άκρη για 5-10 λεπτά για να κατακαθίσει το κατακάθι.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα χάρτινο φίλτρο γαλλικού καφέ και φίλτραρε τον ελληνικό σε ένα shaker ή μίξερ χειρός. Χτύπησέ τον εκεί μέσα μαζί με 3-4 παγάκια για λίγα λεπτά και ο παγωμένος ελληνικός είναι έτοιμος!

Το μόνο που μένει είναι να τον βάλεις σε ένα χαμηλό ποτήρι και να προσθέσεις ένα κοντό καλαμάκι.

Αν ο κρύος ελληνικός ετοιμαστεί σωστά, θα είναι μια από τις πλέον δροσιστικές και απολαυστικές λύσεις, διατηρώντας τα κλασικά αγαπημένα αρώματα του παραδοσιακού ελληνικού, χωρίς υπολείμματα πικράδας ή κατακαθιού.

 

Freddoccino

Καλοκαιρινός, κρύος καφές τύπου freddoccino, με σαντιγί στην κορυφή και χοντρό, ασπρόμαυρο καλαμάκι.

Μήπως έχεις βαρεθεί τις γνωστές και καθιερωμένες επιλογές καφέ, αναζητώντας επιτέλους κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο;

Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τον freddoccino. Μπορεί να μη θεωρείται ακριβώς καφές (περισσότερο επιδόρπιο), ωστόσο είναι σίγουρα μια πολύ γευστική και δροσιστική επιλογή για το καλοκαίρι και τις ζεστές ημέρες.

Ο freddoccino παρασκευάζεται από καφέ, γάλα, ζάχαρη, και σκόνη σοκολάτας ή κακάο.

Όλα αυτά μπαίνουν και χτυπιούνται σε ένα blender με πάγο, προκειμένου να δημιουργηθεί το τελικό κρεμώδες και παχύρρευστο ρόφημα, που περισσότερο μοιάζει με smoothie ή milkshake παρά με καφέ.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, ο freddoccino, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους καφέδες, αποτελεί μια θερμιδική βόμβα, οπότε καλό είναι να τον καταναλώνεις με μέτρο.

Ποιος καλοκαιρινός καφές σου ταιριάζει – Σύνοψη

Όπως καταλαβαίνεις, το ποιος καλοκαιρινός καφές σου ταιριάζει αποτελεί ένα ερώτημα που μπορεί να δεχθεί πολλές απαντήσεις.

Φραπές, φρέντο εσπρέσο, φρέντο καπουτσίνο, παγωμένος ελληνικός και freddoccino αποτελούν ορισμένες εξαιρετικές ιδέες για να απολαύσεις τον καφέ σου, σε όποια παραλλαγή θέλεις, είτε βρίσκεσαι στο σπίτι σου, είτε σε κάποια καφετέρια, είτε σε μια παραλία.

Εάν θέλεις να απολαμβάνεις πάντα στο έπακρο το αγαπημένο σου ρόφημα, μη διστάσεις να ρίξεις μια ματιά στην ποικιλία μας από ποιοτικά είδη καφέ που προσφέρουμε και να διαλέξεις το καταλληλότερο για σένα!

Αφήστε μια απάντηση