Καφές: Πόσες θερμίδες έχει κάθε είδος;

Θεματική εικόνα για το ζήτημα: καφές και θερμίδες. Άντρας ρίχνει γάλα σε μια κούπα cappuccino.

Ο καφές είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο, προσφέροντας εξαιρετική απόλαυση αλλά και αρκετή ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Όμως, πόσο παχυντικός είναι ο καφές; Καφές: Πόσες θερμίδες έχει κάθε είδος του;

Το ζήτημα καφές και θερμίδες, λοιπόν, είναι αυτό που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο.

Στον παρακάτω οδηγό θα ανακαλύψεις πόσες θερμίδες έχει κάθε είδος καφέ, προκειμένου να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι καταναλώνεις και να μην «ξεφεύγεις», είτε προσέχεις τη διατροφή σου είτε κάνεις τα… στραβά μάτια.

Πριν απ’ αυτό, όμως, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν έχει θερμίδες ο (σκέτος) καφές. Ο σκέτος καφές, λοιπόν, θεωρείται εξαιρετικά υγιεινός, καθώς μια κούπα μπορεί να έχει μόλις 2-10 θερμίδες, ανάλογα με το είδος του.

Επιπλέον, αξίζει εδώ να αναφερθούν και κάποια ακόμα στοιχεία, όπως είναι η διατροφική αξία της ζάχαρης και του γάλακτος, που αποτελούν πολύ συχνά πρόσθετα στον καφέ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη: 16-20 θερμίδες 
  • 1 μερίδα γάλα: 20-30 θερμίδες

Πάμε, όμως, τώρα να δούμε τα διάφορα είδη του καφέ και τις θερμίδες τους!

Θερμίδες Καφέ φίλτρου

Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη καφέ παγκοσμίως είναι ο κλασικός καφές φίλτρου, γνωστός και ως γαλλικός καφές.

Πόσες, λοιπόν, θερμίδες έχει ο γαλλικός καφές ή καφές φίλτρου;

Μια κούπα (240 ml) περιέχει περίπου μόλις 2-5 θερμίδες, χωρίς, φυσικά, την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος.

Κούπα γαλλικού καφέ ή καφέ φίλτρου, δίπλα σε κρουασανάκια.

Ο μέτριος καφές φίλτρου (ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη) έχει περίπου 25 θερμίδες, ενώ ο γλυκός καφές έχει 45 θερμίδες.

Κυκλοφορεί, βέβαια, στην αγορά και ο αρωματικός καφές φίλτρου με γεύσεις. Πόσες θερμίδες έχει, λοιπόν, ο καφές φίλτρου ή ο γαλλικός καφές με άρωμα φουντούκι, για παράδειγμα (μιας και είναι μια αρκετά δημοφιλής επιλογή);

Ο γαλλικός με άρωμα φουντούκι μπορεί να δίνει επιπλέον 5-10 θερμίδες για κάθε κούπα καφέ.

 

Θερμίδες espresso

Ο espresso είναι ένας συμπυκνωμένος καφές που παράγεται με πίεση. Μια μονή δόση espresso (30 ml) περιέχει περίπου 3 θερμίδες.

Ο μέτριος μονός espresso δίνει 23 θερμίδες, ενώ ο γλυκός 43.

Αν, όμως, το αγαπημένο σου ρόφημα είναι ο διπλός καφές espresso, οι θερμίδες που θα πάρεις θα είναι περίπου 5-6.

Στην περίπτωση του μέτριου διπλού espresso, θα επιβαρυνθείς με 25 θερμίδες, ενώ αν τον πιεις γλυκό, θα επιβαρυνθείς με 45.

Αν είσαι λάτρης αυτού του εξαιρετικού ιταλικού καφέ, μη χάσεις την ευκαιρία να μάθεις πώς να φτιάχνεις espresso εύκολα και γρήγορα στο σπίτι!

 

Θερμίδες freddo espresso

Ο freddo espresso, ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στη χώρα, είναι ουσιαστικά ζεστός espresso που χτυπιέται σε ένα shaker με παγάκια και σερβίρεται σε ένα ποτήρι με πάγο.

Συνήθως, υπολογίζεται στα 200 ml. Οπότε, πόσες θερμίδες έχει ο freddo espresso;

Δύο φλιτζάνια freddo espresso βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια μηχανή καφέ.

Ο σκέτος έχει περίπου 5 θερμίδες, ο μέτριος 45 και ο γλυκός 85.

Παρεμπιπτόντως, μιας και το καλοκαίρι πλησιάζει, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις ποιος καλοκαιρινός καφές σου ταιριάζει μέσα από το σχετικό χρήσιμο άρθρο μας.

Θερμίδες στιγμιαίου καφέ – φραπέ

Άλλο ένα δροσιστικό είδος καφέ που πιθανότατα απολαμβάνεις τα καλοκαίρια είναι ο παγωμένος στιγμιαίος καφές ή ο γνωστός σε όλους μας φραπές.

Οι θερμίδες που έχει ο παγωμένος στιγμιαίος καφές (300 ml περίπου) είναι μόλις 5, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος.

Ο μέτριος έχει περίπου 25, ενώ ο γλυκός φραπές φτάνει τις 45 θερμίδες.

Βέβαια, οι περισσότεροι προτιμούν να πίνουν τον φραπέ τους με γάλα. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπολόγισε επιπλέον 20-30 θερμίδες για κάθε δόση γάλακτος που προσθέτεις.

Επίσης μπορείς να δεις μίξερ χειρός σε διαφορετικά χρώματα ή τύπους για να κάνεις πιο εύκολη και γρήγορη την παρασκευή του φραπέ.

 

Θερμίδες ελληνικού καφέ

Ο παραδοσιακός ελληνικός καφές είναι ένας από τους πιο υγιεινούς καφέδες που υπάρχουν, κυρίως λόγω των οργανικών σύνθετων με αντιφλεγμονώδη δράση που περιέχει.

Όμως, πόσες θερμίδες έχει ο σκέτος, ο μέτριος και ο γλυκός ελληνικός καφές;

Ο μονός (85 ml περίπου) σκέτος ελληνικός έχει 5 θερμίδες, ο μέτριος 25 και ο γλυκός 45.

Ο διπλός ελληνικός, που υπολογίζεται περίπου στα 140 ml, έχει περίπου 8 θερμίδες χωρίς ζάχαρη, 28 με μια κουταλιά ζάχαρη (μέτριος) και 48 με δύο κουταλιές (γλυκός).

Θερμίδες cappuccino

Επαγγελματίας bartender προσθέτει γάλα σε μια κούπα ζεστού cappuccino.

Ο cappuccino είναι ένας καφές που συνδυάζει ίσες μερίδες espresso, ζεστό γάλα και αφρόγαλα. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμίδες του καπουτσίνο είναι γενικά αυξημένες σε σχέση με άλλα είδη καφέ.

Ο σκέτος cappuccino (150 ml) περιέχει περίπου 65 θερμίδες, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα γάλακτος και αφρού που χρησιμοποιείται.

Ο μέτριος έχει περίπου 85-90, ενώ ο γλυκός καπουτσίνο μπορεί να φτάσει και τις 110-120 θερμίδες.

Περίπου τις ίδιες θερμίδες έχει και ο freddo cappuccino.

Όπως καταλαβαίνεις, λόγω του γάλακτος ο cappuccino είναι πιο επιβαρυμένος από άποψη θερμίδων συγκριτικά με τους υπόλοιπους καφέδες που είδαμε.

Οπότε, αν σε απασχολεί το τι καφέ να πίνεις στη δίαιτα, θα σου λέγαμε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεις τον cappuccino.

Από την άλλη, αν δεν κάνεις δίαιτα ή απλώς δεν μπορείς να αποχωριστείς τον cappuccino, τότε φρόντισε να προμηθευτείς κομψές κι εύχρηστες γαλατιέρες για να τον φτιάχνεις μόνος σου στο σπίτι!

 

Θερμίδες latte

Ο latte είναι ένας καφές που αποτελείται από έναν διπλό Espresso, ζεστό γάλα και αφρόγαλα.

Μια κούπα καφέ latte (240 ml) περιέχει περίπου 120 θερμίδες, αλλά και εδώ ο αριθμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Ο μέτριος latte έχει περίπου 140 θερμίδες, ενώ ο γλυκός φτάνει τις 160.

 

Πόσες θερμίδες έχει ο καφές – Επίλογος (Καφές: Πόσες θερμίδες έχει κάθε είδος;)

Ο καφές και οι θερμίδες που περιέχει κάθε είδος του είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο.

Και είναι λογικό, από τη στιγμή που πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές ρόφημα που προτιμούν πολλοί, είτε το πρωί, είτε το μεσημέρι, είτε το απόγευμα.

Είδαμε, λοιπόν, παραπάνω πόσες θερμίδες περιέχουν τα βασικότερα είδη καφέ, με την ελπίδα να σε βοηθήσουμε να παρακολουθείς τις θερμίδες που καταναλώνεις κάθε ημέρα, ειδικά αν προσπαθείς να προσέχεις τη διατροφή σου.

Αυτό που αξίζει να θυμάσαι ακόμα είναι ότι οι θερμίδες μπορεί να αυξάνονται ανάλογα με την προσθήκη επιπλέον συστατικών, όπως ζάχαρη, γάλα, σιρόπι, σαντιγί κ.α.

Αν έχεις τη συνήθεια να πίνεις τον αγαπημένο σου espresso στο σπίτι, τότε μην ξεχάσεις να προμηθευτείς συμβατές κάψουλες Nespresso, ώστε να τον απολαμβάνεις κάθε μέρα!

Αφήστε μια απάντηση