Ποικιλίες καφέ – Arabica & Robusta

Ποικιλίες καφέ - Arabica & Robusta κόκκοι δείτε το άρθρο

Ο καφές είναι,  για τους περισσότερους, μια καθημερινή απόλαυση. Ωστόσο δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν την πρέλευση ή και τις ποικιλίες του καφέ των πιο εμπορικών ειδών . Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τις 2 βασικές Ποικιλίες καφέ – Arabica & Robusta.

Τύποι καφέ

Παρόλο που υπάρχουν περίπου 25 κύρια είδη καφέ στο γένος “Coffea” μόνο 2 από αυτά καλλιεργούνται για ευρεία κατανάλωση, o Arabica και ο Robusta.

Στη βοτανολογία το δέντρο του καφέ χαρακτηρίζεται ως θάμνος. Το φυτό μπορεί να φτάσει και τα 6m ύψος και αποδίδει καρπούς στα 3-5 έτη. Τα άνθη του είναι λευκά και η μυρωδια τους μοιάζει πολύ με αυτή του γιασεμιού. Ο Arabica θέλει 6-9 μήνες ώστε τα άνθη να γίνουν καρποί ενώ για το Robusta 9-11 μήνες.

Arabica (Ποικιλίες καφέ – Arabica & Robusta)

O καφές Arabica είναι αρχαιότερη απο τις 2 ποικιλίες και αναλύφτηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία το 1753 όπου πιστεύεται ότι και από εκεί προέρχεται. Αργότερα καλλιεργήθηκε για εμπορικούς σκοπούς στην Αραβική Χερσόνησο (στην Υεμένη). Η ποικιλία Arabica συνεχίζει να καλιεργείται ακόμα για ευρεία κατανάλωση και αποτελεί το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα 1000 – 2500m. Θεωρείται ανώτερος ποιοτικά από τα υπόλοιπα είδη καφέ καθώς διαθέτει συγκριτικά μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση και περιέχει 1% καφείνη.

Μπορείτε να δείτε μερικές ποικιλίες Arabica εδώ

Robusta (Ποικιλίες καφέ – Arabica & Robusta)

Η ποικιλία Robusta ανακαλύφτηκε στο Κονγκό το 1898. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη “robust” που σημαίνει εύρωστος καθώς η ποικιλία αυτή ευδοκιμεί πιο εύκολα. Είναι ένα εύρωστο είδος με υψηλή παραγωγή ανα φυτό και είναι ανθεκτικότερη στις ασθένειες. Αυτό οφείλεται κυριώς και στη μεγάλη ποσότητα καφεΐνης που περιέχει και μπορεί να σκοτώσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της καφεΐνης χρησιμοποιείται και σε πολλά χαρμάνια σε ποσοστο 5-15%  για να προσδώσει στον καφέ μια «ευεξία» κυριώς όταν πίνεται το πρωί!
Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα καθώς το φυτό προτιμάει ένα πιο ζεστο περιβάλλον σε σύγκριση με την ποικιλία Arabica.

Αφήστε μια απάντηση