3 υλικά που μπορούν να απογειώσουν τη γεύση αλλά και την αξία του καφέ

coffee-2534919_960_720

Υπάρχουν πολλά μπαχαρικά αλλά και υλικά που μπορούν να να απογειώσουν τη γεύση και να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τον καφέ. Ενώ η αξία του καφέ να αυξηθεί καθώς μπορούν να το προσδώσουν ωφέλιμα συστατικά. Δεν είναι περίεργο που υπάρχουν και έτοιμες λύσεις με αρωματικούς καφέδες και εναλλακτικά ροφήματα όπως καφές με βανίλια, κριθάρι, καφές με πινελιές σοκολάτας (Mocaccino).

1.Κανέλα αρωματική αλλά και ωφέλιμη.

Το γνωστό σε όλους μας μπαχαρικό κανέλα, προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, τροπικών περιοχών και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.

Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.

Οι περισσότερες από τις  φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού. Οι βασικές δραστικές ουσίες αυτών των ελαίων είναι η κινναμαλδεΰδη, η κινναμωμική αλκοόλη και αρωματικές ουσίες.

2. Ζάχαρη καρύδας αντί για απλή ζάχαρη (να απογειώσουν τη γεύση)

Αυτή η ζάχαρη παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου της καρύδας. Έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό γλυκαντικό για χιλιάδες χρόνια στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής της είναι η Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Είναι γλυκιά σαν την μαύρη ζάχαρη.

Η ζάχαρη της καρύδας δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία ή υψηλό σάκχαρο του αίματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι 35 και κατατάσσεται στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η ζάχαρη από καρύδα θεωρείται πιο υγιεινή ακόμα και από τη μαύρη ζάχαρη. Αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και βόριου. Περιέχει επίσης 12 από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νικοτινικό οξύ, βιοτίνη και ινσιτόλη. Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας περιέχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο και 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο.

 

3. Μέλι το αγαπημένο μας (να απογειώσουν τη γεύση)

Το μέλι θεωρείται, και όχι άδικα, ένας από τους θησαυρούς της φύσης για τον άνθρωπο. Τα ευεργετικά συστατικά του ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Το μέλι χρησιμοποιούνταν και ως θεραπευτική ουσία, καθώς πιστεύονταν πως έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρο έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί.

Χρησιμοποιήστε τα 3 αυτά υλικά στον καφέ σας και θα το απολαύσετέ όπως ποτέ ξανά, καθώς θα επωφεληθείτε και από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες τους. Άλλωστε μια δοκιμή μπορεί να σας πείσει!

 

Αφήστε μια απάντηση