Η Γλυκόπικρη Ιστορία της Σοκολάτας

σοκολάτα και η ιστορία της

Η λέξη σοκολάτα μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό εικόνες από γλυκές σοκολατένιες μπάρες και τρουφάκια, αλλά σήμερα μοιάζει ελάχιστα με το ρόφημα του παρελθόντος. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας ήταν ένα πικρό και όχι τόσο γλυκό κέρασμα.

Η Βασιλική Αρχή της Σοκολάτας

Η σοκολάτα είχε ως βασικό χαρακτηριστικό το κακάο, το οποίο προέρχεται από τους σπόρους κακάο. Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, οι Μάγια ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν το μυστικό του κακάο περίπου το 250-900 μ.Χ.. Ζύμωναν, καβούρδιζαν τους σπόρους κακάο τους οποίους στη συνέχεια αναμείγνυαν με νερό, πιπεριές και άλλα συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο το έκαναν ένα πικρό ρόφημα.

Μέχρι το 1400 π.Χ, Οι Αζτέκοι κατέκτησαν την περιοχή και ανάγκασαν τους Μάγια να τους καταβάλουν φόρο τους σπόρους κακάο, ως μορφή συναλλάγματος. Έτσι, το κακάο είχε υψηλή αξία και σπουδαιότητα και μόνο οι ανώτεροι υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα να πίνουν αυτό το ρόφημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και για θρησκευτικές τελετές.

Ο δρόμος προς την Ευρώπη

Τον 16ο αιώνα με την κατάκτηση των Αζτέκων από τους Ισπανούς, η σοκολάτα βρήκε το δρόμο της προς την Ευρώπη. Αν και παρέμεινε ρόφημα, οι Ευρωπαίοι πρόσθεσαν ζάχαρη και γάλα και αντικατέστησαν την πιπεριά με βανίλια.

Η δημοτικότητα του ροφήματος αυξήθηκε με αποτέλεσμα να ανοίγουν “σπίτια σοκολάτας” σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί, μόνο οι πλούσιοι και οι διάσημοι μπορούσαν να αγοράσουν το ακριβό ποτό και συγκεντρωνόντουσαν να πιουν και να κοινωνικοποιηθούν.

Λόγω της αξίας της, η Ισπανία και άλλα Ευρωπαϊκά Έθνη δημιούργησαν φυτείες κακάου και ζάχαρης και προσέλαβαν σκλάβους που εργάζονταν πολλές ώρες. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησαν να συμβαδίσουν με τη ζήτησή της.

 

Η σοκολάτα σήμερα

Για πολλά χρόνια η παρασκευή και η κατανάλωση της σοκολάτας δεν άλλαξαν. Από το 1800 και μετά δημιουργήθηκαν μηχανήματα με τα οποία μπορούσαν να αποσπάσουν το βούτυρο του κακάου από τους σπόρους. Αυτό καθιστούσε πιο εύκολη την στερεοποίησή της.

Παρόλα αυτά, παραμένει να καταναλώνεται και ως ρόφημα το οποίο απολαμβάνουν μεγάλοι και παιδιά, όχι μόνο τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά και όλο το χρόνο.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ροφημάτων που ικανοποιεί από τους πιο απλούς καταναλωτές που απολαμβάνουν την κανονική σοκολάτα, μέχρι τους πιο απαιτητικούς που προτιμούν την αρωματική σοκολάτα και τους περίεργους συνδυασμούς! Τα είδη της είναι τα εξής:

 • Υγείας ή Μαύρη σοκολάτα η οποία έχει πολύ λίγη ή καθόλου ζάχαρη και 30-70% κακάο. Διακρίνεται από πλούσια έντονη γεύση
 • Σοκολάτα Γάλακτος γι’ αυτούς που προτιμούν μια γλυκιά και πιο απαλή γεύση
 • Λευκή Σοκολάτα η οποία δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα, μόνο βούτυρο κακάο από το οποίο παίρνει και τη γεύση της
 • Ροζ Σοκολάτα η οποία έχει πλούσια κρεμώδης υφή και ελαφριά γλυκόξινη γεύση

Μπορείτε να επιλέξετε και Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη ή Σοκολάτα Γάλακτος Stevia που έχει χαμηλή θερμιδική περιεκτικότητα σε γλυκαντικά και μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Επίσης υπάρχει και σκέτο κακάο με την αντίστοιχη συνταγή ροφήματος κακάο.


Η τελευταία πινελιά έρχεται και κάνει την εμφάνισή της σε κάψουλες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής επιβάλουν πιο έτοιμες λύσεις στην απόλαυση της σοκολάτας. Έτσι δημιουργήθηκαν έτοιμα ροφήματα σοκολάτας που μπορούν να παραχθούν σε λίγα δευτερόλεπτα από μια μηχανή καφέ.

* «Dolce Gusto» και «Nespresso» είναι εμπορικά σήματα κατοχυρωμένα που ανήκουν σε τρίτους.getcoffe_chocolate_nespresso

 


7 πράγματα που είναι καλό να γνωρίζετε για τη σοκολάτα

 • Η μαύρη σοκολάτα χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς
 • Δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων
 • Παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση
 • Δεν προκαλεί εθισμό
 • Δε συμβάλλει στη μακροβιότητα
 • Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά
 • Περιέχει 6 mg καφεΐνης ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150 mg

 

Όποιο είδος και αν προτιμήσετε τελικά για ρόφημα, σας προσφέρει αρκετές ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό σας. Επίσης, μπορεί να αποτελεί κάλλιστα μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής!

 

chocolate

Αφήστε μια απάντηση