Καθαρισμός μηχανής espresso εύκολα και σωστά

Καθαρισμός μηχανής espresso εύκολα και σωστά

Ο καθαρισμός μηχανής espresso είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλούς. Ο καφές, είτε σε κάψουλες καφέ είτε αλεσμένος, είτε σε άλλες μορφές του, μας συνοδεύει στις καθημερινές μας δραστηριότητες χαρίζοντάς μας τόνωση και ευεξία σε συνδυασμό με απολαυστική γεύση.

Αν χρησιμοποιείς όπως οι περισσότεροι τη μηχανή σου συχνά και για μεγάλο διάστημα ίσως ήρθε η στιγμή να εντάξεις το καθάρισμα της μηχανής espresso στο πρόγραμμά σου. Σε σύγκριση με άλλες καφετιέρες η μηχανή espresso έχει πιο περίπλοκο σύστημα παρασκευής καφέ.

Έχει επίσης περισσότερα αποσπώμενα μέρη τα οποία μαζεύουν υπολείμματα προϊόντων καφέ αν δεν καθαριστούν προσεκτικά.

Ο καθαρισμός της μηχανής espresso είναι μια διαδικασία που πολλοί παραμελούμε με αποτέλεσμα με τον καιρό να υπονομεύεται η λειτουργία της μηχανής μας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζεις πώς γίνεται το καθάρισμα της καφετιέρας με τον σωστό τρόπο για να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα.

Διάβασε παρακάτω όλα τα tips που θα χρειαστείς για να καθαρίσεις  με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τη μηχανή espresso σου!

 

Πώς καθαρίζω μια μηχανή εσπρέσσο; – Οδηγίες

Σε περίπτωση που η μηχανή του espresso έχει αποσπώμενα εξαρτήματα μπορείς να τα βγάλεις ένα ένα και να τα ξεπλύνεις με νερό. Για παράδειγμα ο καθαρισμός του γκρουπ της μηχανής μπορεί να γίνει με απλό νερό ή χαρτί κουζίνας.

Με το χαρτί απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα και στη συνέχεια ξεπλένεις με άφθονο νερό! Όπως θα δεις παρακάτω έχεις την επιλογή να καθαρίσεις τη μηχανή σου με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σου ή με ειδικά καθαριστικά που υπάρχουν στο εμπόριο.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε όλους τους πιθανούς τρόπους ώστε να διατηρείς πάντα τη μηχανή σου σε άριστη κατάσταση!

 

Καθαρισμός μηχανής espresso με ξύδι

Ένας απλός και οικονομικός τρόπος για να καθαρίσεις τη μηχανή espresso σου είναι χρησιμοποιώντας ξύδι και νερό.

Αρχικά αναμειγνύεις μισό λίτρο αποσταγμένο λευκό ξύδι με μισό λίτρο νερό. Στη συνέχεια ρίξε το μείγμα στο δοχείο του νερού της μηχανής, σαν να πρόκειται να φτιάξεις καφέ και ακολούθησε τη διαδικασία χωρίς να έχεις βάλει όμως τον καφέ.

Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνονται τα άλατα. Για να ξεπλύνεις το ξύδι μπορείς να την βάλεις την εσπρεσσομηχανή σε λειτουργία με σκέτο νερό.

Αν δεις παρ’ όλα αυτά ότι υπάρχουν υπολείμματα αλάτων, μπορείς να περάσεις τη μηχανή σου με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας που θα έχεις ποτίσει με το μείγμα.

 

Καθαρισμός της μηχανής με ειδικά καθαριστικά

Για να καθαρίσεις τη μηχανή σου μπορείς να επιλέξεις κάποια από τα εξειδικευμένα καθαριστικά για μηχανές espresso που υπάρχουν στο εμπόριο.

Τα καθαριστικά βγαίνουν σε μορφή ταμπλέτας ή σκόνης και εγγυώνται βαθύ και αποτελεσματικό καθαρισμό της μηχανής σου.

Αν επιλέξεις ταμπλέτες χρησιμοποιώντας μια ταμπλέτα μπορείς να καθαρίσεις το γκρουπ της μηχανής. Σε περίπτωση που προτιμήσεις τη σκόνη ένα με δύο κουταλάκια της σούπας είναι αρκετά για να δημιουργηθεί καθαριστικός αφρός.

Για να σιγουρευτείς ότι η μηχανή σου έχει καθαρίσει σωστά μπορείς ακόμα να επιλέξεις ειδικά εργαλεία που καθαρίζουν τη μηχανή όπως βουρτσάκια.

Με το βουρτσάκι καθαρίζεις το πάνω μέρος της υποδοχής του γκρουπ για να απομακρύνεις ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα.

 

Τακτική συντήρηση της μηχανής σας

Παρόλο που είναι σημαντικό να καθαρίζεις τακτικά τη μηχανή σου με τους παραπάνω τρόπους υπάρχουν κι άλλα που μπορείς να κάνεις για τη μακροχρόνια συντήρηση της.

Κάθε 3 με 6 μήνες είναι σημαντικό να καθαρίζεις το δοχείο του νερού καθώς και εσωτερικά τη μηχανή, για να μην μαζεύονται άλατα.

Χρησιμοποιώντας αφαλατικό υγρό ή αφαλατική σκόνη που υπάρχουν στο εμπόριο μπορείς να διασπάσεις ακόμα και τα πιο επίμονα άλατα. Τέλος αν χρησιμοποιείς μηχανές κάψουλας υπάρχουν επίσης ειδικά   που θα σε βοηθήσουν να τις συντηρείς σε άριστη κατάσταση.

Ο καθαρισμός της μηχανής espresso είναι ένα σημαντικό βήμα στην ομαλή λειτουργία της και στη συντήρησή της για να απολαμβάνεις πάντα το αγαπημένο σου ρόφημα.

Στο getcoffee.gr θα βρεις όλα τα εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού καφέ που χρειάζεσαι για να διατηρείς τη μηχανή του espresso σου σε άριστη κατάσταση!

Αφήστε μια απάντηση